Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko soudí kvůli puči stovky osob, 45 vojáků by mohlo dostat doživotí

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - 45 vojáků z letecké základny, odkud byl loni veden zmařený pokus o státní převrat, může skončit ve vězení na doživotí. Tento trest pro ně dnes navrhl žalobce.

Obžalobě čelí celkem 481 osob, které v době loňského červencového pokusu o puč působily na letecké základě Akinci nedaleko hlavního města.

Je mezi nimi 25 generálů a 25 pilotů, již podle státního zastupitelství přelétali nad Ankarou a Istanbulem a ostřelovali důležité vládní budovy. 45 by jich podle návrhu prokuratury mělo strávit ve vězení zbytek života.

Turecká vláda viní ze zosnování loňského pokusu o převrat duchovního Fethullaha Gülena. Ten naopak naznačuje, že puč zosnoval prezident Recep Tayyip Erdogan, aby si upevnil moc. V referendu 16. dubna budou obyvatelé hlasovat o změně ústavy, která v Turecku zavádí prezidentský systém.

Témata:  Turecko Turecká armáda vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 12:47

Kondoluje Putin, Erdogan i Hamás. Svět reaguje na smrt íránského lídra Raísího

Pákistán prohlásil pondělí za den smutku na památku íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který zahynul při havárii vrtulníku v íránské provincii Východní Azerba. Na sociálních sítích o tom informoval pákistánský premiér Šáhbáz Šaríf, který vyjádřil soustrast a solidaritu "s bratrským Íránem".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy