Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varšava koupí americké rakety Patriot. Mají ochránit zemi před rostoucí hrozbou z východu

Raketová baterie Patriot
Raketová baterie Patriot
Foto: NATO

Varšava - Polský ministr obrany Antoni Macierewicz dnes řekl, že Varšava chce do konce roku podepsat smlouvu o koupi osmi baterií raket Patriot s americkou zbrojní firmou Raytheon. Zemi mají ochránit před "rostoucí hrozba z východu".

"Tyto systémy nám umožní zaručit bezpečnost Polska," řekl Macierewicz. Polsko by chtělo za systém zaplatit nejvýše 30 miliard zlotých (190 miliard korun).

Koupi raket měla Varšava v plánu již od roku 2015, kdy tehdejší polské vedení rozhodlo o potřebě posílit obranu země v reakci na anexi ukrajinského Krymu Moskvou. Nová vláda však po nástupu k moci loni oznámila, že nákup vzhledem k vysoké ceně přehodnotí a požadovala po Washingtonu ústupky.

Prodej systému Patriot Polsku musí ještě schválit americký Kongres. "Velice doufáme, že celý proces se uskuteční normálně," řekl podle agentury Reuters ředitel americké zbrojovky pro Evropu Bill Schmieder.

Polsko je jedním z nejaktivnějších amerických spojenců z evropských postkomunistických zemí a jako jeden z mála států splňuje požadavek NATO na výši armádních výdajů odpovídající dvěma procentům HDP.

Témata:  Polsko rakety Patriot U.S. ARMY

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy