Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbabělost bojovníků Islámského státu? Dron zachytil dění v Mosulu + VIDEO

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Mosul – Boj o západní část města Mosul, které několik let sloužilo Islámskému státu v Iráku, zuří už od února. V tuto chvíli se irácké speciální síly a policie blíží k mosulské mešitě An-Núrí, v níž v roce 2014 vůdce Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát. Bojovníci IS se ale stále nevzdávají a uchylují se k velmi zbabělé strategii

Reportér agentury Reuters mluví o tom, že z města obyvatelé prchají po stovkách, přesto ale v domech zůstávají tisíce lidí, kteří se kvůli odstřelování a náletům bojí vyjít.

Na internetu se také objevily záběry pořízené dronem. Ty zachycují bojovníka IS, který na obranu při boji s iráckými silami používá jako živý štít malého chlapce. Video bylo pořízeno na jedné s mosulských silnic.

Džihádista vytáhl chlapce z budovy a tlačil ho po silnici směrem ke Starému městu. Rychle přešel ulici a schoval se u druhého domu. Dvojice se pak pěšky vydala do boční ulice.

Bojovník se snažil chlapce držet co nejblíže, aby se chránil. Jak dodává server Daily Mail, co se stalo s chlapcem a bojovníkem není jasné, protože už to dron nenatočil.

Video zveřejnila irácká federální služba. Podle Al-Masdar News se odhaduje, že jen v březnu byl při náletech koalice vedené USA asi 1000 lidí.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy