Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Belgie kvůli šarvátce u turecké ambasády obvinila dva muže

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel – V souvislosti se čtvrtečním incidentem před tureckým velvyslanectvím v Bruselu dnes belgická justice obvinila dva muže z napadení s následky zranění. Při potyčce se střetli příznivci a odpůrci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Obvinění jsou vyšetřováni na svobodě, uvedla agentura AFP.

Turečtí emigranti mohou na velvyslanectví hlasovat v rámci tureckého ústavního referenda o posílení Erdoganových pravomocí. Policie po incidentu posílila vnější ostrahu ambasády. Belgický premiér Charles Michel násilnosti ve čtvrtek odsoudil a jménem vlády přislíbil „nulovou toleranci vůči výstřelkům souvisejícím s tureckým referendem".

Při šarvárce, při níž někdo použil i nůž a teleskopický obušek, utrpělo zranění šest lidí, z toho pět jich bylo zatčeno. Dvě osoby, včetně pobodané 60leté ženy, byly kvůli zranění hospitalizovány.

Podle kurdské agentury Firat News útok spáchali příznivci Erdoganovy strany AKP, jejíž vláda tvrdě postupuje proti zakázané Straně kurdských pracujících (PKK). Ta vede od roku 1984 ozbrojený boj za autonomní Kurdistán.

Nejde ani o první incident mezi Turky a Kurdy v Bruselu. Potyčky provázely zejména loni v listopadu demonstraci několika tisíc přívrženců kurdské věci v belgické metropoli.

V Turecku se referendum, které má výrazně posílit pravomoci hlavy státu, uskuteční 16. dubna. Podle kritiků by ale změny učinily z Erdogana prakticky neomezeného vládce. Turečtí občané žijící v Belgii mohli začít své hlasy odevzdávat 27. března. Volit mohou do 9. dubna, podobně jako zástupci tureckých menšin jinde v cizině.

Ankara se v souvislosti s referendem dostala v uplynulých týdnech do konfliktu s několika evropskými zeměmi. Nizozemsko a Německo Ankara obvinila z nacistických praktik kvůli tomu, že v těchto zemích bylo zakázáno několik agitačních vystoupení tureckých politiků.

Témata:  Belgie Turecko Kurdové

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy