Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Soulu demonstrovaly tisíce příznivců zatčené exprezidentky Pak Kun-hje

Pak Kun-hje
Pak Kun-hje
Foto: Korea.ne

Soul - Do ulic Soulu vyšly desítky tisíc příznivců zatčené jihokorejské exprezidentky Pak Kun-hje . Na akci dohlíželo přes 10 tisíc policistů, neboť existovaly obavy z možných střetů s odpůrci bývalé hlavy státu.

Přívrženci exprezidentky nesli její portréty, jihokorejské a někdy i americké vlajky, napsala agentura AP.

Jihokorejské úřady vzaly exprezidentku do vazby 30. března. Pětašedesátiletá dcera dlouholetého jihokorejského diktátora tak nyní obývá celu o 12 metrech čtverečních. Může v ní být držena až 20 dní, než si vyslechne oficiální obvinění.

Někdejší hlava státu je zapletena do korupčního skandálu kolem své důvěrnice Čche Son-sil. Ta čelí podezření, že s využitím vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím.

Pak Kun-hje se podle prokuratury na braní úplatků přímo podílela. Do skandálu je zapletena i největší jihokorejská společnost Samsung Group; soud s jejím šéfem I Če-jongem už začal.

Jižní Koreou otřásá i aféra bývalé ministryně kultury Čche Jun-sun. Ta je nyní souzena za to, že se podílela na sestavení černé listiny téměř 10.000 umělců kritických k Pak Kun-hje.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1 EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy