reklama

Evropská vysílací unie (EBU), která soutěž pořádá, napsala ukrajinskému premiérovi Volodymyru Hrojsmanovi v březnu dopis, který v pátek zveřejnila stanice Deutsche Welle. Generální ředitelka EBU Ingrid Deltenreová v něm označuje vylučování ruské zpěvačky za "nepřijatelné".

Deltenreová žádá Hrojsmana, aby zakročil a "zajistil ruské umělkyni vstup na Ukrajinu zejména v květnu", kdy se bude soutěž konat. V opačném případě se v dopise hrozí, že by Ukrajina mohla být "vyloučena z příštích akcí".

"Bude-li zákaz potvrzen", což by bylo v historii Eurovize poprvé, "mělo by to zcela určitě negativní dopad na mezinárodní pověst Ukrajiny coby evropské a demokratické země," stojí v dopise, z nějž citovala agentura AFP.

Zákaz pro Juliji Samojlovovou byl vydán předminulou středu, když ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že zpěvačka bez svolení ukrajinských úřadů navštívila Krymský poloostrov anektovaný v roce 2014 Ruskem.

"Neslyšeli jsme, že Julija Samojlovová představuje pro Ukrajinu bezpečnostní problém," píše Deltenreová a zdůrazňuje "nepolitický" charakter soutěže.

EBU už dříve nabídla Samoljovové vystoupit v soutěžním přímém přenosu prostřednictvím satelitního vysílání z Ruska. "S cílem zachovat apolitičnost hudební soutěže Eurovize přišla EBU s bezprecedentním rozhodnutím nabídnout (ruské) televizní stanici Pervyj kanal přímo vysílat vystoupení Julije Samojlovové," napsali na svých stránkách organizátoři.

Ukrajinský vicepremiér Vjačeslav Kyrylenko ale rozhodnutí EBU odmítl. "Přímý přenos porušuje zákony stejně jako vstup na ukrajinské území," napsal na svém twitterové účtu. Satelitní vstup do živého přenosu odmítla i televizní stanice Pervyj kanal. Ve svém vyjádření zdůraznila, že by Ukrajina měla soutěžícím zajistit přímou účast.