Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australská města po povodni připomínají válečnou zónu. Voda vyplatila třetí oběť

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Canberra - V Austrálii našli tělo třetí oběti záplav, které tento týden přinesl cyklon Debbie, a pátrá se po dalších třech osobách. Postižená oblast je v pásmu širokém 1000 kilometrů táhnoucím se od státu Queensland po Nový Jižní Wales. Pojišťovny situaci označily za katastrofu, která způsobila ztráty v řádu stovek milionů dolarů.

Tělo muže (77) se našlo v sobotu večer ve vodě v Queenslandu. Dvě předchozí oběti byly ženy, jedna zahynula, když její auto odnesla voda, druhá se utopila v záplavových vodách.

Debbie udeřila na pobřeží v úterý a po ní následovaly mohutné záplavy. Premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková řekla, že likvidace následků bude trvat měsíce.

Bouře Debbie byla cyklonem čtvrtého stupně, což je druhý nejvyšší. Doprovázel jej vichr o rychlosti přes 260 kilometrů v hodině. Některá města, jako například Lismore v Novém Jižním Walesu, připomínají válečnou zónu. Ekonomové už v prognóze vypočítali, že Debbie bude mít vliv na zpomalení australské ekonomiky v prvním čtvrtletí.

Meteorologická služba dnes oznámila, že v Novém Jižním Walesu hladiny řek, jež původně dosáhly povodňové úrovně, nyní začaly klesat. Na severu státu ale stále platí evakuační nařízení. Některá města v Queenslandu, například Rockhampton, nápor vody teprve čeká.

Témata:  Austrálie povodně

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy