Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Temné tajemství: Archeologové našli v Kremlu odposlouchávací systém ze 16. století

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Archeologové v základech jedné z ochranných zdí Kremlu z období raného novověku objevili tajnou místnost, kterou prý obránci Moskvy používali k odposlouchávání tatarských dobyvatelů tábořících na druhé straně.

Při úpravě veřejných prostranství nedaleko Kremlu našli ruští archeologové odposlouchávací systém ze 16. století. Napsala to agentura Interfax.

Zmínená místnost byla podle archeologů součástí dnes již neexistující Bohoslovecké brány severovýchodně od Rudého náměstí. Díky klenutému stropu uvnitř vznikal zvláštní zvukový efekt, který umožňoval obráncům města poslouchat dění na druhé straně zdi.

Zájem prý byl hlavně o informace, zda nepřítel nebuduje okopy. V době míru místnost sloužila jako skladiště střelného prachu.

Podobné prostory byly objeveny na různých místech Moskvy už ve 30. letech minulého století během stavby prvních linek metra.

Témata:  Rusko archeologové historie

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy