Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové se opět vydali do ulic na protest proti vládě. Policie rázně zakročila

Ruská policie, ilustrační fotografie
Ruská policie, ilustrační fotografie
Foto: interpol.int

Moskva - V Rusku se dnes opět protestovalo a policie zatýkala. K novým protivládním protestům podněcovaly výzvy na internetu, jejichž původci nejsou zcela známí.

Ruská policie dnes v Moskvě zatkla kolem 20 lidí, kteří se pokusili o úřady nepovolený protestní pochod na Triumfální náměstí. Dalších sedm osob zadržela na náměstí poblíž Kremlu, napsala agentura AP s odvoláním na ruské úřady.

V centru Moskvy se pohybovalo velké množství strážníků. Policie zablokovala Puškinovo náměstí, kde se tradičně scházejí příznivci opozice. Přístup chodců na Rudé náměstí byl možný jen přes detektory kovu. Do ulic ale vyšli znovu i studenti v Petrohradě a Čeljabinsku.

Demonstrací v Moskvě se o minulém víkendu podle nestátních médií zúčastnilo několik desítek tisíc lidí a zadrženo bylo přes 1000 osob. Část z nich policie prakticky ihned propustila, některými případy se však zabýval moskevský soud. Opozičního vůdce Alexeje Navalného, který protesty organizoval, soud poslal na 15 dní do vězení a udělil mu pokutu 20.000 rublů (asi 8900 Kč).

Člen moskevské komise pro dodržování lidských práv Dmitrij Piskunov řekl, že vyšetřovatelé se při výslechu vyptávali na politické názory zadržovaných a požadovali přístup k jejich účtům na sociálních sítích. Když zadržovaní na otázky odmítli odpovídat, policisté hrozili, že jim nastrčí drogy nebo způsobí problémy příbuzným.

Témata:  Rusko demonstrace v Rusku policie Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.