Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Maďarů podpořily Sorosovu univerzitu. Orbán buduje autokracii, tvrdí lidé

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Budapešť - Tisíce lidí se dnes sešly v Budapešti na podporu Středoevropské univerzity (CEU), kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros. Vláda premiéra Viktora Orbána chce, aby významná vědecká instituce ukončila činnost.

Zákon, který vláda předložila tento týden parlamentu, obsahuje některé nové požadavky jako například povinnost mít univerzitní areál i v zemi svého původu. Nová pravidla by také mohla přinutit CEU ke změně názvu a profesoři ze zemí mimo EU by přišli o výjimku z povinnosti žádat o povolení k práci v Maďarsku.

Demonstranti se sešli u Korvínovy univerzity, odkud pochodovali k CEU a k parlamentu. Mimo jiné uváděli, že nový zákon útočí na svobodu vzdělávání. "Přišli jsme, protože se domnívám, že (Orbánova) strana Fidesz buduje autokracii, a chceme demonstrovat podporu svobodného vzdělávání," řekl agentuře Reuters student Korvínovy Univerzity Milan Holper.

Orbán opakovaně Sorose obviňuje, že chce prostřednictvím finanční podpory některých organizací tajně ovlivňovat maďarskou politiku.

Podporu CEU vyjádřili maďarští vědci a výukové organizace, a také více než 500 předních mezinárodních akademických pracovníků, včetně 17 laureátů Nobelovy ceny. Výhrady k nové legislativě vyjádřilo i americké ministerstvo zahraničí.

Témata:  George Soros Viktor Orbán Maďarsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy