Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euro je nožem mezi žebry francouzského lidu, udeřila Le Penová

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž - Marine Le Penová, která kandidute je post francouzské prezidentky, dnes na svém předvolebním mítinku řekla, že euro je "nožem mezi žebry" francouzského lidu. Pokud volby vyhraje, chce se zbavit eura a zavést znovu národní měnu, která by podle ní mohla existovat paralelně s dřívější společnou evropskou měnou ECU. Kritizovala také muslimské šátky.

"Jsme vydáni napospas měně, která je přizpůsobena Německu a ne našemu hospodářství. Euro je především nožem vraženým mezi naše žebra, který nás má donutit jít tam, kam chtějí jiní, abychom šli," uvedla Le Penová na shromáždění v Bordeaux.

"Nechceme, aby Francie byla otevřená všem obchodním a lidským tokům, aniž by si bránila své hranice," dodala prezidentská kandidátka.

ECU byla zúčtovací měna vytvořená na základě měnového koše. V EU a předešlé struktuře Evropských společenství fungovala od konce 70. do konce 90. let, kdy byla nahrazena právě eurem.

Kromě kritiky eura Le Penová v Bordeaux před tisícovkami příznivců zopakovala svůj odmítavý postoj k islámu. Přísahala, že bude "nekompromisně bojovat proti islámskému fundamentalismu", který se podle ní snaží Francouzům vnutit "tyranská pravidla". Ženy ve Francii by podle ní měly mít právo oblékat se, jak chtějí, a neměly by být nuceny "pohřbívat se pod šaty jako z jiné doby".

Témata:  Marine Le Pen EUR (euro) muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy