Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánského prezidenta uvítaly v Austrálii protesty

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - V Austrálii se demonstrovalo proti návštěvě afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního. Afghánská vláda by podle stovek protestujících měla přestat s diskriminací menšinových Hazárů a repatriací afghánských občanů, kterým se v Austrálii nepodařilo získat azyl.

Demonstrace se konala před budovou australské vlády, kde Ghaní jednal s generálním guvernérem Peterem Cosgrovem. Jeden z účastníků protestu z komunity Hazárů řekl, že se bezpečnost Hazárů v Afghánistánu velmi zhoršila a země by neměla nutit k návratu do vlasti afghánské občany, kterým Austrálie odmítla poskytnout azyl.

Australská organizace na ochranu uprchlíků Refugee Action Coalition však uvedla, že Austrálie zřídka vrací žadatele o azyl z řad Hazárů zpět do Afghánistánu.

Afghánistán a Austrálie v roce 2011 uzavřely dohodu, v níž se Afghánistán zavázal přijímat zpět afghánské občany, kterým se v Austrálii nepodařilo získat azyl.

Ghání do australského hlavního města přijel v neděli večer. Australský premiér Malcolm Turnbull uvedl, že návštěva odráží silné pouto mezi oběma státy. Od zahájení mezinárodní invaze, která vedla v roce 2001 k pádu režimu Talibanu, v Afghánistánu přišlo o život 41 australských vojáků.

Témata:  Austrálie Ašraf Ghání Afghanistán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy