Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka hovořil s Merkelovou, chtějí více solidarity v migrační krizi

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Český premiér Bohuslav Sobotka dnes jednal v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a slovenským premiérem Robertem Ficem. Po setkání řekl, že země Evropské unie musí mít více možností, jak by mohly pomáhat v migrační krizi. Hovořilo se i o zavedení mýtného pro osobní auta na německých dalnicích.

"Existuje celá řada možností, jak vyjádřit solidaritu. Například tím, že budeme spolupracovat v zemích původu," řekl Sobotka a připomněl česko-německý projekt na pomoc uprchlíkům ze Sýrie v táborech v Jordánsku. Další možností je podle něj větší spolupráce při ochraně vnější evropské hranice.

"Podle mého názoru bychom měli hledat možnosti, jak vyjádřit solidaritu v rámci EU podle možností, schopností jednotlivých členských zemí," uvedl český premiér.

Merkelová prohlásila, že otázka migrace je v EU citlivá a že je třeba mluvit o tom, jak země mohou svou solidaritu vyjádřit. Migrační krize podle ní má řadu aspektů, kromě přijímání uprchlíků to jsou i ochrana vnějších hranic nebo potírání příčin útěku přímo v zemích původu migrantů. Podle Fica téma migrace Evropskou unii hluboce rozdělilo a je třeba zabránit tomu, aby se tyto příkopy prohlubovaly.

Řeč přišla i na kontroverzní mýtné. "Já teď mohu jasně říci, že nám ten německý záměr nedělá žádnou radost a vidíme v tom riziko diskriminace pro naše subjekty," řekl Sobotka českým novinářům. Německo má podle něj samozřejmě právo zavést dálniční poplatky pro osobní auta. Systém by měl ale být stejný pro všechny. "Tady v tom Německu je návrh, aby si Němci zaplacený poplatek mohli odečíst od jejich německé daňové povinnosti, což se nám jeví jako diskriminační," podotkl.

Merkelová to vidí jinak. "Nepovažujeme to za diskriminaci zahraničních řidičů, to jsem se dnes snažila vysvětlit," řekla na tiskové konferenci. Připustila ale, že to například Česko může vidět jinak. Německá kancléřka také uvedla, že při zpoplatnění dálnic v minulosti postupovalo podobně i třeba Rakousko, které se nyní chystá Německo žalovat. Také Vídeň podle Merkelové tehdy v souvislosti se zavedením mýtného finančně odlehčila domácím řidičům.

Témata:  Bohuslav Sobotka Angela Merkelová Robert Fico uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy