Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo o útoku v Berlíně lže? Nové informace

Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Foto: RT

Berlín – Na veřejnost se dostaly nové dokumenty, které naznačují, že policie věděla o teroristické hrozbě ze strany Tunisana Anise Amriho víc, než uváděla v oficiálních prohlášeních vydaných po útoku na berlínském vánočním trhu.

Dne 19. prosince 2016 Amri zavraždil polského řidiče kamionu,  a ukradl jeho vozidlo, kterým později najel do davu na vánočním trhu v německém hlavním městě. Tunisanovi, který používal více identit, německé úřady před útokem zamítli žádost o azyl, dokonce měl být vyhoštěn.

Byl také spojován s radikálním islámem a několika trestnými činy - policie však ukončila tajné sledování migranta v září 2016 a tvrdila, že nenašla důkaz o tom, že by představoval hrozbu.

Nicméně server deníku Irish Times odkazuje na německou rozhlasovou a televizní stanici RBB, která má k dispozici dosud neznámé dokumenty. Podle nich místní státní kriminální policie (Landeskriminalamt, LKA) považovala tohoto žadatele o azyl za stále větší hrozbu pro veřejnou bezpečnost – a to krátce předtím, než bylo přijato rozhodnutí o konci jeho sledování.

Deník cituje zprávu ze srpna 2016, která popisuje Amriho jako „rostoucí násilnou hrozbu“. Úřady však na upozornění nezareagovaly a naopak omezily sledování jeho mobilního telefonu. Hans-Christian Ströbele, politik zastupující opoziční Stranu zelených, řekl, že „nyní je přesvědčen, že útoku mohlo být zabráněno". „Potřebujeme plné parlamentní vyšetřování případu Amri," žádá teď.

Berlínský státní ministr vnitra Andreas Geisel tvrdil, že si není vědom nových dokumentů, ale údajně přiznal, že se bude ptát policie na její verzi událostí. Místní politici požadují plné federální vyšetřování, aby se zjistilo, zda policie nelhala a zda v případě útoku neselhala.

Zpráva se objevila jen několik dní poté, co deník Bild Am Sonntag uvedl, že ministra vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralf Jäger byl ze strany státních orgánů informován, že „Amri představuje hrozbu ve smyslu teroristického útoku“, ale osobně zasáhl, aby zabránil jeho deportaci. Někteří politici už jej kvůli tomu vyzvali k rezignaci.

Témata:  policie Německo Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy