Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nazývá věci pravým jménem, nesnaží se o korektnost, říká spisovatel a novinář

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Donald Trump, kandidát na republikánskou nominaci na prezidenta Spojených států amerických, se rychle stal kontroverzní postavou celých prezidentských voleb. Zatímco někteří kritizují jeho nezkušenost a kontroverzní výroky, pro jiné je nadějí na změnu. Tom Engelhardt, americký spisovatel a novinář, upozornil, že Trump jako jediný postavil svou kampaň na úpadku Spojených států.

„Make America Great Again!"

Engelhardt uvádí, že ať už prezidentská kampaň Donalda Trumpa dopadne jakkoliv, svět si ho bude pamatovat pro jeho volební slogan, který zní: „Make America Great Again!" („Učinit Ameriku znovu velkou!").

„Vykřičník zajišťuje, že nepřehlédnete hyperbolicky trumpovskou podstatu tohoto slibu návratu země k jejím dnům slávy. V něm spočívá podstata jeho kampaně a toho, co v podstatě slibuje Američanům obecně – a přitom ze všech jeho výroků mu je věnováno nejméně pozornosti a byl nejméně analyzován."

„A to je škoda, protože reprezentuje něco zcela nového v našem americkém věku. Problém zřejmě je, že si člověk nejprve všimne fráze ‚učinit Ameriku velkou' a vykřičníku, zatímco to nejdůležitější slovo sloganu, alespoň z historického hlediska, je přehlédnuto: ‚znovu'," vysvětluje Engelhardt.

Právě tímto slovem v rámci svého sloganu podle Engelhardta Trump zcela rozbořil veškeré konvence a tabu, které platily pro americké politiky a politické strany „včetně prezidentů a kandidátů na tuto pozici".

 

Úpadek USA

„Trump je prvním americkým lídrem nebo potenciálním lídrem za poslední dobu, který se necítí povinen trvat na tom, že USA, ‚jediná' supervelmoc planety Země, je ‚výjimečným' národem, ‚nepostradatelnou' zemí; nebo že je nějakým neurčitým způsobem ‚velká'. On tvrdí přesný opak: že v současnosti je Amerika čímkoliv, jen ne výjimečná, nepostradatelná nebo velká, ačkoliv on sám by ji mohl znovu velkou učinit."

Donald Turmp tak podle Engelhardta svou kampaň jako první otevřeně postavil na „úpadku Ameriky". „Jen se nad tím na chvilku zamyslete. ‚Učinit Ameriku znovu velkou!' je skutečně přiznání ve formě chlubení," podotýká dále Engelhardt.

Donald Trump svou vizi Ameriky podle Engelhardta vykresluje jako bývalou mocnou zemi, která je nyní utiskována Čínou, Mexikem a dalšími zeměmi, a měla by znovu být velkou.

Jak Engelhardt dále vysvětluje, v minulosti, zejména v polovině minulého století, slova jako „velký", „výjimečný" a „nepostradatelný" ve slovníku vrcholných amerických politiků chyběla, protože „americké bohatství a světová přednost byly tak nesporné". V té době se také podle Engelhardta kladl důraz na americkou svobodu, která byla dávána do kontrastu s „otroctvím" zemí Sovětského svazu.

Trump porušil pravidla

Podobná slova se v rámci „obranného postoje" a alibismu začala podle Engelhardta požívat za prezidenství Ronalda Reagana. Během této doby se americká rétorika posunula ke grandiózním výrazům: od „zlého impéria" Sovětského svazu po „ušlechtilý cíl" vietnamské války.

Důraz na americkou velikost a nepostradatelnost se ale do slovníku amerických politiků dostal až během našeho tisíciletí – zejména od začátku prezidentství Baracka Obamy.

V současnosti se ale spolu s tím, jak je pozice Spojených států stále více nejistá, z toho podle Engelhardta stalo pravidlo, které porušil až Donald Trump.

„Považujte to za ironii, pokud chcete, ale spolu s prosazováním vlastního vzestupu největší americký narcista také velkému množství Američanů předkládal úpadek Ameriky. Pro jeho příznivce to znamená, že se významný politik rozhodl skončit s obrannými kecy a začal nazývat věci pravými jmény," dodává Engelhardt.

Témata:  Donald Trump USA volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy