reklama

Útok v metru podle kyrgyzské rozvědky nejspíše spáchal rodák z Kyrgyzstánu s ruským občanstvím Akbardžon Džalilov. Policie podle médií pátrá po druhé osobě, jež nechala v jiné stanici nefunkční nálož, kterou policisté zlikvidovali.

"Náš zákon je vůči teroristům dost přísný, ale myslím si, že bychom měli posoudit, zda pro tyto kategorie by bylo vhodné vrátit nejvyšší trest," řekl Piskarjov agentuře Interfax.

"Teroristy chytáme, zavíráme do vězení. Nicméně se stává, že je nutné reagovat přísněji," dodal. Nejvyšší trest by se podle jeho názoru měl vztahovat na "organizátory teroristických útoků, jejich pomocníky a podněcovatele".

V Rusku nebyl trest smrti zrušen, ale neuplatňuje se od roku 1996, kdy se země vstoupila do Rady Evropy, a alternativou se stalo doživotí. Ministerstvo spravedlnosti předloni uvedlo, že obnovit trest smrti není ani v případě teroristů možné vzhledem k "definitivnímu rozhodnutí" ústavního soudu. Ten v listopadu 2009 prodloužil moratorium ohledně neuplatňování hrdelního trestu až do chvíle, kdy parlament ratifikuje protokol o zrušení trestu smrti.