reklama

Řekl to dnes v Kongresu americký generál John Hyten, který stojí v čele amerického strategického velitelství Stratcom.

Podle únorové zprávy listu The New York Times Rusko tajně rozmístilo novou střelu, označovanou v USA jako SSC-8, v oblasti Volgogradu a na dalším, neidentifikovaném, místě. Rusko prý tím vědomě porušuje dohodu uzavřenou mezi USA a bývalým Sovětským svazem. V platnost vstoupila v roce 1988. Týkala se likvidace raket středního a kratšího doletu v Evropě a předpokládala zákaz rozmísťování pozemních raket s doletem od 500 do 5500 kilometrů. Pentagon Rusko poprvé veřejně z porušení dohody obvinil začátkem letošního března.

"Nemáme obranu" proti té střele, "která může ohrozit většinu evropského kontinentu, podle toho, kde bude umístěna," řekl Hyten. Podle něj by měli USA a jejich evropští spojenci na rozmísťování ruských střel "reagovat". Neřekl ale, zda by touto reakcí mělo být rozmístění nových zbraní. "Za každým krokem Ruska" vedoucím k posílení jeho vojenské převahy nad NATO "musí následovat odpověď, avšak tato odpověď nemusí být nutně vojenská", řekl americký generál.

Podle expertů může střela SSC-8 nést jadernou hlavici. Rusové ji podle serveru GlobalSecurity označují jako 9M729. Každý oddíl je vyzbrojen čtyřmi odpalovacími zařízeními, která se podobají odpalovacím zařízením taktických raket Iskander, což ztěžuje rozpoznání a ověření.