Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Parlament v Maďarsku schválil zákon omezující působení zahraničních škol

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť/Praha - Maďarský parlament dnes schválil kontroverzní novelu zákona, která omezuje působení zahraničních vzdělávacích institucí v zemi.

Podle kritiků je norma namířena proti Středoevropské univerzitě (CEU), kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik nynější maďarské vlády Viktora Orbána. Tisíce demonstrantů dnes večer na obranu CEU vytvořily kolem školy lidský řetěz.

Pro novelu zvedlo ruku 123 poslanců, proti jich bylo 38 a stejný počet zákonodárců se hlasování zdržel. Hlasování krátce přerušil nezávislý poslanec spuštěním sirény na protest proti zákonu, uvedla agentura Reuters.

K protestu u budovy CEU vyzývala facebooková skupina Svobodu pro vzdělávání, napsala agentura DPA. Řečníci na akci podle agentury APA požádali prezidenta Jánose Ádera, aby změny zákona vetoval. Proti novele už v neděli demonstrovaly tisíce maďarských a zahraničních studentů, profesorů a dalších lidí.

Rektor CEU Michael Ignatieff řekl, že škola se obrátí na Ádera s prosbou, aby novou legislativu přehodnotil. Podle CEU je v rozporu s maďarskou ústavou, uvedla agentura AP.

Maďarské ministerstvo zahraničí si na středu předvolalo zástupce velvyslanectví USA a Německa. Novelu totiž kritizovalo americké ministerstvo zahraničí i německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Podle resortu ale změny směřují pouze k tomu, aby všechny univerzity dodržovaly platná pravidla.

Témata:  Maďarsko školství

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy