Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Braniborská brána se kvůli teroru v Rusku nerozzářila. Petrohrad není výjimečný případ, tvrdí německá radnice

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín – V poslední době jsme si zvykli, že kdykoliv dojde k nějakému teroristickému útoku, tak se vedle projevů soustrasti zahalí nejen sociální sítě, ale i známé památky do barev vlajky dotčeného státu. Bylo tomu tak v případě útoků ve Francii, Velké Británii, Izraeli a dokonce i Turecku. Jak se zdá, Rusko bude výjimkou – alespoň v Německu.

Braniborská brána patřila k těm monumentům, které byly po útocích vždy nasvíceny vlajkou země, kde řádili teroristé. V pondělí se tak ale kvůli útoku v ruském Petrohradě nestalo, uvedl list Berliner Zeitung.

Terror in St. Petersburg: Brandenburger Tor wird nicht in den Farben Russlands angeleuchtet: https://t.co/QQwSrF8jo6 pic.twitter.com/OlrRtELYCK

— Berliner Zeitung (@berlinerzeitung) 3. dubna 2017

Podle oficiálního důvodu radnice je to proto, že Petrohrad není partnerským městem Berlína. Výjimky by se podle prohlášení měly týkat jen „opravdu mimořádných případů“. A jak se zdá, útok v petrohradském metru, při kterém zemřelo podle posledních informací 14 lidí, takový případ není. 

Jak deník poukazuje, po útocích v Paříži, Bruselu, Londýně a Istanbulu – partnerských městech Berlína – byla památka na důkaz solidarity osvětlena v národních barvách zemí. Stejně tomu bylo po útocích v Nice a Jeruzalémě.

Po řádění islamistického atentátníka v gay klubu v Orlandu na Floridě, při kterém loni v létě zemřelo 50 lidí, se Braniborská brána zahalila do duhových barev symbolizujících LGBT komunitu.

In solidarity with our friends in #SaintPetersburg, #TelAviv city hall is lit tonight in the colors of the #Russian flag ???? pic.twitter.com/rK1APbrNKf

— Mayor of Tel Aviv (@MayorOfTelAviv) 3. dubna 2017

Solidaritu naopak Rusku vyjádřila Izrael, bílo-modro-červená vlajka byla promítnuta na radnici v Tel Avivu. „V solidaritě s našimi přáteli v Petrohradě je telavivská radnice nasvícena v barvách ruské vlajky,“ informoval na Twitteru starosta města Ron Huldai. 

Témata:  Německo Berlín

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy