Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml vyzval k masovým demonstracím proti terorismu, lidé by v sobotu měli vyjít do ulic

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská prezidentská kancelář doporučila starostům a gubernátorům, aby v sobotu 8. dubna zorganizovali masová shromáždění proti terorismu.

Oznámil to dnes list Kommersant s odvoláním na zdroje ve vládní straně Jednotné Rusko. Zvláštní pozornost má být při organizací mítinků věnována městům, kde opoziční předák Alexej Navalnyj koncem března zorganizoval velké demonstrace proti korupci v nejvyšších patrech státní moci.

"Telefonují gubernátorům a dávají jim za úkol nahnat tam spousty lidí," řekl ruskému lidu kremelský zdroj, jehož informaci potvrdil i aparát Jednotného Ruska. Shromáždění, která mají být reakcí na pondělní sebevražedný atentát v Petrohradu, prý zasáhnou celou zemi. "Požadované počty ani hesla jsme nedostali, ale je zřejmé, že lidí nemá být méně než obvykle," citoval Kommersant svůj zdroj v provinciích.

Na pořádání mítinků se mají podílet všechny čtyři parlamentní politické strany, svoláváni jsou zaměstnanci státních firem a institucí. Komunisté plánují na sobotu v Moskvě shromáždění proti sociální nerovnosti, ale scénář prý mohou změnit. Akce už je naplánována v Čeljabinsku, v některých regionech podle Kommersantu dosahuje požadovaná účast hranice 4500 lidí.

Pondělní sebevražedný útok v petrohradském metru byl dílem etnického Uzbeka s ruským pasem, který před sedmi lety přijel do Petrohradu z rodného Kyrgyzstánu. Podle informace ruskýchvyšetřovatelů Akbaržona Džalilova zverbovali islamisté, když byl letos v únoru na měsíční návštěvě v kyrgyzském městě Oš. Počet mrtvých dnes stoupl z 11 na 14 a skoro pět desítek zraněných zůstává v nemocnicích druhého největšího ruského města.

Ruští a kyrgyzští vyšetřovatelé dávají jen pomalu dohromady obrázek dvaadvacetiletého vraha, který do Petrohradu přijel za svým otcem, jenž tam už čtyři roky žil a pracoval v autoservisu. Džalilov byl podle serveru Fergana zaměstnán jako kuchař v suši baru a docházel do místního sportovního klubu. Zhruba před třemi lety prý ale zmizel, odmlčel se na sociálních sítích a přátele ignoroval.

Témata:  Rusko demonstrace v Rusku terorismus teroristický útok v petrohradském metru

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.