Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR odpálila další balistickou střelu. Ohrožujete mír, zlobí se Soul

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soul - Severní Korea v noci na dnešek SELČ testovala další balistickou raketu. Americká armáda uvedla, že šlo patrně o střelu středního doletu KN-15, kterou KLDR testovala již v únoru.

Velení jihokorejské armády dnes oznámilo, že "Severní Korea odpálila balistickou střelu z oblasti města Sinpcho v provincii Hamgjong namdo do Japonského moře". Podle Soulu raketa uletěla pouhých 60 kilometrů, což je podstatně kratší vzdálenost, než kterou urazily severokorejské rakety během zkoušek v poslední době, napsala agentura AP.

"Je to jasné porušení série rezolucí RB OSN... a čin, který ohrožuje mír a bezpečnost Korejského poloostrova a celého mezinárodního společenství," uvedlo jihokorejské ministerstvo zahraničí v dnešním prohlášení.

Japonsko mluví o "extrémně problematickém" testu a předložilo KLDR rezolutní protest. Japonský premiér Šinzó Abe varoval, že od Severní Koreje lze očekávat další provokativní akci.

Zkouška se uskutečnila krátce před vrcholnou schůzkou amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, kteří spolu mají jednat ve čtvrtek a v pátek na Floridě. Očekává se, že vůdci budou hovořit mimo jiné o zvýšení tlaku na KLDR.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Jižní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy