Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hornorakouský hejtman Pühringer končí ve funkci, patřil k velkým kritikům Temelína

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

České Budějovice - Dlouholetý odpůrce jaderné elektrárny Temelín, lidovecký hornorakouský hejtman Josef Pühringer, odchází 6. dubna z funkce. V čele zemské vlády byl 22 let. Jeho jihočeští příznivci i kritici se shodují na tom, že při dostavbě Temelína hájil zájmy rakouských obyvatel.

V březnu se s Pühringerem sešel jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), zhodnotili i velmi dobré sousedské vztahy při společných projektech, jako byly Zemské výstavy, hlavně ale infrastruktura. Podle Zimoly se s ní podařilo významně pohnout, a i díky tlaku Horního Rakouska se začaly v Česku stavět další úseky dálnice D3.

"Ne vždy jsme se ve všem shodli, v pohledu na jadernou energetiku nebo Benešovy dekrety, ale nebránilo nám to se setkávat a pracovat. Rozuměl jsem tomu, že (pokud jde o Temelín) je to jeho názor a možná i názor velké části lidí v Horním Rakousku. On respektoval, že názor Jihočechů a jihočeského politického vedení je jiný, ale nebránilo nám to řešit věci, které na život obyvatel mají větší dopad, zejména silnice a železnice, bavili jsme se i o podpoře letiště v Českých Budějovicích," řekl ČTK Zimola.

Jako silného odpůrce elektrárny vnímá Pühringera spoluzakladatel projaderného sdružení Jihočeští taťkové Jiří Tyc. "Když se Temelín dostavoval, občas nepoužíval férové prostředky, používal nepravdivé argumenty. Jeho cíl byl ale jasný, choval se v zájmu svých občanů. Já si ho nepamatuji jako člověka, na jehož argumenty bych mohl dát, protože jsem věděl, že jsou na vodě," řekl ČTK Tyc.

Pozitivně hodnotí Pühringerovy temelínské aktivity zástupci Hnutí Duha. Zasloužil se podle nich o rozvoj energetické soběstačnosti Horního Rakouska. Za inspirativní pro Česko považuje Duha podporu obnovitelných zdrojů a energetické efektivnosti koordinovanou na zemské úrovni.

"Také díky hornorakouským aktivitám hraje Rakousko v obnovitelných zdrojích spolu se skandinávskými a pobaltskými státy první evropskou ligu, na kterou třeba Německo nebo Česká republika zatím nestačí. Snaha vyhnout se rizikům spojeným s jadernou energetikou, pro která jsou hranice států jen bezvýznamnou čarou na mapě, je pochopitelnou součástí hejtmanovy politiky," řekl ČTK Karel Polanecký z Hnutí Duha.

Vedení elektrárny Temelín nechce věc komentovat. "Odchod pana Pühringera z hejtmanské funkce je čistě politická záležitost, ke které se v souladu s našimi pravidly nevyjadřujeme," řekl ČTK temelínský mluvčí Marek Sviták.

Témata:  Jaderná elektrárna Temelín Rakousko Jiří Zimola

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy