Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Téměř 90 mešit v Německu hlásí džihád, jsou pod kontrolou úřadu pro ochranu ústavy

Muslimové, islám
Muslimové, islám
Foto: Pixabay

Berlín - Podle Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) je v Německu zhruba 90 problematických mešit, jsou proto pod kontrolou.

Všechny sledované mešity jsou arabskojazyčné a vznikly přebudováním z jiných prostor, jako jsou například nevyužívaná skladiště či byty.

"Obáváme se, že v Německu je mnoho islamistických obcí kolem mešit, kterým musíme věnovat pozornost," řekl šéf BfV Hans-Georg Maassen. BfV vykonává funkci kontrarozvědky,

Maassen zdůraznil, že úřady nesledují muslimy v Německu, ale činnost náboženských a politických radikálů. "Islámský radikalismus a džihádismus v Německu je nemyslitelný bez (podpory) zahraničí, (teroristických organizací) Al-Káidy a Islámského státu," uvedl.

Minulý týden předseda společného poslaneckého klubu vládní stranické unie křesťanských demokratů CDU kancléřky Angely Merkelové a její sesterské bavorské CSU Volker Kauder vyzval, aby úřady dění v islámských modlitebnách bedlivěji sledovaly. Kauderův názor následně podpořil šéf bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer.

Témata:  Německo Islám

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy