Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Farage zuří: EU se k Británii chová jako mafie

Nigel Farage, britský politik a lídr Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).
Nigel Farage, britský politik a lídr Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Štrasburk - Se svým projevem v europarlamentu dnes vystoupil také Nigel Farage, zakladatel protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Podle jeho vyjádření se EU a její představitelé vůči Británii chovají jako mafie.

"Chováte se jako mafie, my jsme ale svobodní a můžeme odejít," řekl Farage. "Za hranicemi EU existuje větší svět, což je pro vás těžké pochopit. Když odejdeme od stolu, nezraní to nás, ale vás. My nemusíme jíst belgickou čokoládu, pít francouzská vína nebo kupovat německá auta," dodal.

Britský euroskeptický poslanec také kritizoval podmínky, které si EU klade, a to včetně požadavků na dodržení britských finančních závazků, které Londýn v minulosti učinil. V této souvislosti hovořil Farage o výpalném.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani pak Faragea přerušil a řekl mu, že takové komentáře jsou nepřijatelné.

Britská premiérka Theresa Mayová nevyloučila, že volný pohyb osob mezi Británií a Evropskou unií bude zachován během případného přechodného období po odchodu země z evropského bloku. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

V rozhovoru s novináři, kteří ji doprovázeli na cestě do Jordánska a Saúdské Arábie, pak Mayová podle listu Financial Times (FT) naznačila, že Británii se patrně nepodaří uzavřít obchodní dohodu s EU do předpokládaného vystoupení země v roce 2019.

FT v této souvislosti poznamenává, že Mayová v posledních dnech mírně mění svou vyjednávací pozici tak, aby se blížila postoji unie. Brusel trvá na tom, že dokud Británie neodejde, nebude uzavřena žádná dohoda o budoucích obchodních vztazích. Londýn chce jednat zároveň o této dohodě i o podmínkách brexitu.

Mayová naznačila, že migrace z EU by mohla trvat až do příštích voleb v Británii v roce 2020. Na otázku, zda může vyloučit "volný pohyb osob během nějakého přechodného období" po brexitu, Mayová podle FT odpověděla: "Vy jste použili termín přechodná fáze, já jsem použila termín implementační období." Zdůraznila ale, že i během této fáze chce mít Londýn kontrolu nad migrací do země.

Témata:  Nigel Farage Brexit EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy