Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europarlament dnes schválil výměnu DNA, kontroly implantátů a řešení migrace

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk - Evropský parlament dnes ve Štrasburku schválil zapojení několika členských států do společného systému výměny daktyloskopických dat a údajů o DNA. Jedním ze států je i Česká republika.

Český lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který byl zpravodajem k tématu zavedení automatického sdílení daktyloskopických databází v celé EU, považuje rozšíření přeshraniční spolupráce členských států ve zmíněných oblastech za potřebný krok v posílení vnitřní bezpečnosti unie.

Evropský parlament dnes také schválil přísnější kontroly zdravotnických přístrojů a prostředků, jako jsou implantáty, těhotenské testy nebo testy HIV. V rámci zpřísněných opatření bude také možné vysledovat použití zdravotnických prostředků typu kloubních či prsních implantátů u konkrétních pacientů.

Unijní regulace by měla zabránit tomu, aby špatné a nekvalitní zdravotnické pomůcky a přístroje ohrožovaly zdraví a životy pacientů. Příkladem je skandál z přelomu let 2009 a 2010 s prsními implantáty francouzské společnosti PIP, které jsou nyní zakázány, neboť mohou prasknout. 

Parlament také vyzval k celistvému řešení masové migrace. Zvládání migrace v době, kdy jsou ve světě v pohybu masy lidí, podle něj vyžaduje vícestranný přístup, který se nesmí omezit na pouhé záchrany životů běženců ve Středomoří či na zablokování cest do Evropy. 

V dokumentu, který europarlamentem prošel těsným poměrem hlasů 333 proti 310, poslanci vyzývají ke společné unijní migrační politice, která bude vycházet z dodržování lidských práv a principů solidarity mezi členskými státy.

Témata:  DNA prsní implantáty uprchlíci EU Evropský parlament

Aktuálně se děje

9. května 2024 19:58

Všechny ukrajinské vodní elektrárny jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy