reklama

V Petrohradu se v sobotu uskuteční po vzoru Paříže protiteroristický pochod, půjde o první podobnou akci v Rusku. Akce by se podle serveru gazety.ru měli zúčastní i ruští politici.

Ve čtvrtek se má konat také smuteční shromáždění v centru Moskvy. Lidé se sejdou na Manéžním náměstí, kam přinesou květiny a zapálí svíčky. Kromě pietní akce v centru metropole se na počest obětí útoku uskuteční i koncert na Poklonné hoře.

Deník Kommersant v úterý napsal, že pořádání demonstrací si vzali za své Kreml a vedení hlavní vládní strany Jednotné Rusko. Jejich zmocněnci údajně rozesílají do velkých měst a oblastí pokyny, kdy a jak mítinky organizovat.

Zvláštní pozornost prý má být věnována městům, kde opoziční předák Alexej Navalnyj koncem března zorganizoval velké demonstrace proti údajné korupci v nejvyšších patrech státní moci.

Tyto zvěsti však prezidentská kancelář odmítla. „Organizací mítinků se Kreml nezabývá, nevíme, kdy a kde budou ani kdo je pořádá," řekl novinářům mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov. „Jsou kromě toho nepotřebné, protože konsolidace občanů a projevy solidarity jsou zřejmé," dodal.