Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump jednal s jordánským králem Abdalláhu II. o zničení IS a pomoci s běženci

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump se setkal s jordánským králem Abdalláhem II. Mluvili spolu o nutnosti co nejdříve zajistit mír na Blízkém východě a umožnit návrat domů uprchlíkům zaplavujícím Jordánsko. Jordánský panovník během návštěvy v Bílém domě ocenil vůdčí roli USA v koalici potýkající se s islámskými radikály.

Tradičnímu americkému spojenci Trump slíbil, že Spojené státy dovedou mezinárodní koalici ke konečnému zničení teroristické organizace Islámský stát (IS), která „ohrožuje civilizaci". „Zničíme ISIS a ochráníme civilizaci. Nemáme na výběr," řekl Trump na společné tiskové konferenci.

Trump prohlásil, že současnou chaotickou situaci na Blízkém východě zdědil po svém předchůdci Baracku Obamovi, jehož málo důrazný přístup k IS často kritizuje. Novináři se jej proto ptali, jak dosavadní strategii bojů proti islamistům v Sýrii či Iráku změní, na to však současný šéf Bílého domu neodpověděl.

Prohlásil také, že hodlá konečně přiblížit mírové řešení na Blízkém východě a zajistit cestu domů několika milionům uprchlíků zvláště ze Sýrie, kteří se uchýlili do Jordánska, Libanonu či Turecka. Ani v tomto případě ale žádné detaily neprozradil.

Jordánskému králi rovněž slíbil, že USA poskytnou jeho zemi další finanční zdroje, které mají pomoci pokrýt náklady s péčí o běžence.

Oba lídři hovořili rovněž o mírových rozhovorech mezi Izraelem a Palestinou, které by Trump stejně jako jeho několik předchůdců v úřadě rád dovedl k úspěšnému konci, což jordánský král ocenil. Na novinářský dotaz, zda je Trump blíže mírovému řešení než jeho předchůdce Barack Obama a další bývalí američtí prezidenti, však dnes Abdalláh II. neodpověděl.

Témata:  Donald Trump Abdalláh II. USA Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy