reklama

Poslanci měli o návrhu prezidenta Donalda Trumpa na zrušení zdravotní reformy Baracka Obamy hlasovat už 24. března, ale protože neměli dostatek hlasů, nechal prezident na poslední chvíli hlasování stáhnout z programu. Republikáni přitom ze zdravotní reformy učinili své hlavní téma v předvolební kampani i v prvních týdnech po Trumpově inauguraci.

"Dnes jedeme domů bez dohody," řekl agentuře AP poslanec Chris Collins před zhruba dvoutýdenní přestávkou v jednání Sněmovny reprezentantů.

Podle Collinse dohodu blokují požadavky pravicového křídla republikánské poslanecké skupiny. Její členové žádají, aby byly zrušeny garance chronicky nemocných proti zvyšování poplatků a aby se napříště pojistka rodičů už nevztahovala na jejich potomky. S tím umírněné křídlo odmítá souhlasit.

Republikánský šéf sněmovny Paul Ryan ale neztrácí optimismus a tvrdí, že diskuse jsou "velmi produktivní". Argumentuje tím, že poslanci nejsou ve vyjednávání vázáni žádnými termíny. "Můžeme diskutovat týdny. Máme čas to dojednat," dodal.