Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakladatel eBay věnuje miliony dolarů na boj proti proti nenávisti na internetu

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Washington - Zakladatel aukčního serveru eBay Pierre Omidyar se rozhodl věnovat 100 milionů dolarů, tedy asi 2,5 miliardy korun, investigativním médiím a bojovníkům proti nepravdivým a nenávistným příspěvkům na internetu. Omidyar již v minulosti sponzoroval několik obdobných projektů.

„Myslíme si, že je opravdu důležité nyní jednat, aby se nebezpečné trendy nestaly normou," řekl Stephen King, šéf filantropické iniciativy Omidyarovy společnosti.

Čtyři a půl milionu dolarů (přes 114 milionu Kč) dostane konsorcium novinářů ICIJ (Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů), které stojí za loňskými odhaleními masového přesouvání peněz do daňových rájů známé jako Panamské dokumenty (Panama Papers), píše deník The Washington Post. Skupina chce peníze využít k zaměstnání dalších reportérů a datových analytiků, řekl listu ředitel Gerald Ryle.

Miliardář a softwarový odborník francouzsko-íránského původu Omidyar finančně podpoří i americkou Ligu proti hanobení (ADL), která bojuje proti projevům antisemitismu. Dalším příjemcem prostředků bude latinskoamerická aliance ALTEC usilující o větší vládní odpovědnost a zapojení občanů.

Témata:  sociální sítě internet USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy