Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Absolvoval útočník z Petrohradu výcvik IS? Zřejmě pobýval v Sýrii

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Petrohrad - Akbaržon Džalilov, hlavní podezřelý z pondělního teroristického útoku na petrohradské metro, dle vyšetřovatelů patrně prošel výcvikem v jednotkách Islámského státu v Sýrii.

Informace vyšetřovatelů hovoří o tom, že Džalilov odletěl v listopadu 2015 z Petrohradu do Istanbulu, odkud se mohl vydat do Sýrie k jednotkám Islámského státu. Po odletu z Ruska se prý dlouho v této zemi neobjevil.

Mluvčí vyšetřovacího výboru Světlana Petrenková řekla, že už byli vyslechnuti Džalilovovi rodiče. Policie podle ní našla v Džalilovově bytě materiál, který byl i na zajištěné náloži. "Při prohlídce bytu byly nalezeny předměty (lepicí páska, hliníková folie a další), které byly poslány na expertízu. Podle předběžného vyšetřování odpovídají tomu, co bylo na náloži, jež se našla na Náměstí povstání. Závěr bude učiněn podle výsledku expertního šetření," řekla Petrenková.

Kriminalisté také prohledali bydliště sedmi podezřelých a zabavili extremistickou literaturu. Chystá se také vznesení obvinění a vzetí do vazby.

Kazašské velvyslanectví v Rusku oznámilo, že mezi zatčenými není žádný občan Kazachstánu. Jeho ministr zahraničí Kajrat Adbrachmanov řekl, že Kazachstán je připraven pomoci při vyšetřování. Jednou z obětí je kazašský občan a ministr řekl, že úřady nyní pomáhají jeho rodině a umožní také přepravu těla.

Na stanici petrohradského metra Náměstí povstání se v pondělí našla nálož, kterou pyrotechnici včas zneškodnili. Druhou nálož útočník odpálil v jedoucí soupravě metra. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že tři z asi 50 zraněných jsou ve velmi vážném stavu. Podle serveru Fontanka.ru nejmladší ze třinácti obětí sebevražedného atentátníka bylo 17 let a nejstarší 71. 

Témata:  Islámský stát Rusko teroristický útok v petrohradském metru

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy