Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občané Ukrajiny mohou do Schengenu cestovat bez víz, rozhodli europoslanci

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk - Evropský parlament dnes odsouhlasil, že občané Ukrajiny budou moci bez víz cestovat do schengenského prostoru. Pro Ukrajince to ale neznamená, že mají automaticky právo v unii pracovat.

Ukrajinci nebudou od léta potřebovat víza, pokud přijedou z podnikatelských, turistických či rodinných důvodů. Ukrajinci budou muset mít biometrický pas a jejich pobyt v průběhu 180 dní nesmí přesáhnout 90 dní.

Součástí schengenského prostoru jsou s výjimkou Rumunska, Bulharska, Chorvatska, Kypru, Británie a Irska všechny členské země EU. Z neunijních států se do systému volného pohybu bez hraničních kontrol zapojily Island, Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko.

Ukrajina podle předloňského unijního hodnocení plní všechny podmínky pro vízovou liberalizaci, loni v listopadu pak se zrušením víz souhlasili diplomaté členských zemí. Cestu k volnému cestování Ukrajinců však plně otevřelo až rozhodnutí Evropského parlamentu, který loni v prosinci schválil mechanismus pro rychlejší a jednodušší znovuzavedení vízové povinnosti.

Takzvaný suspenzivní mechanismus je označován za záchrannou brzdu pro případ výrazného nárůstu azylových žádostí z daných zemí či jiného problémového vývoje.

Témata:  EU víza Schengen Ukrajina

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy