Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá policie nasadí proti teroristům novou techniku

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Německo chystá další řadu opatření, která mají pomoci v boji proti terorismu. Policie začne nasazovat systémy, které automaticky identifikují poznávací značky aut. Do budoucna počítá i se systémy na rozpoznávání obličeje a testuje takzvané bodycams.

"V návaznosti na atentáty z loňského léta jsem navrhl řadu opatření," řekl nedávno ministr vnitra Thomas de Maiziére. Použití systémů na automatickou identifikaci poznávacích značek aut umožňuje spolkové policii zákon, který na konci minulého týdne definitivně schválila Spolková rada. De Maiziére počítá s tím, že je němečtí policisté budou užívat zvláště v blízkosti hranic nebo na letištích.

Jednou z takových možností je podle ministra vnitra i pátrání po odcizeném voze, který by mohl být použit k teroristickému útoku, jak se tomu v Berlíně stalo v prosinci.

Hlavní součástí monitorovacího systému je kamera schopná sledovat až tři silniční pruhy najednou. Informace předává do počítače obsluhovaného policistou, který může zadat vyhledávání konkrétní poznávací značky nebo srovnání projíždějících aut s vybranou policejní databází. Když kamera zaznamená hledanou poznávací značku, upozorní obsluhu opticky i graficky. Policista pak silniční hlídce nahlásí podrobnosti o hledaném voze, včetně jeho barvy, typu a velikosti, a hlídka ho následně může zastavit.

"Systém je zcela nezávislý na světlu a na počasí, můžeme sledovat v každé denní nebo noční době i při dešti nebo sněhu," řekl ČTK policista Christian Meinhold.

"Chceme při sledování používat i zařízení na rozpoznávání obličeje a další nové techniky, abychom zvýšili bezpečnost obyvatelstva," poznamenal dále ministr. Jednou z nich jsou i takzvané bodycams, které nyní spolková policie testuje. Slibuje si od nich zvýšení bezpečnosti policistů a jednodušší vyšetřování jejich napadení i dalších incidentů. Už nyní přitom podle ministra zkušenosti ukazují, že k policistům s kamerami se i jinak agresivní lidé chovají mírněji.

Témata:  Německo policie Německo de Thomas Maiziére terorismus

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy