Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin homosexuál? Za karikaturu ruského prezidenta hrozí trest

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Rusko sice samo sebe nazývá demokratickou zemí, praxe ale ukazuje, že je tomu v mnoha případech přesně naopak. Do seznamu zakázaných materiálů totiž nově přibyla i karikatura prezidenta Vladimira Putina.

Čeští umělci, performeři a satirici by měli v Rusku velký problém. Karikatury prezidenta Miloše Zemana, kterémi se po každém jeho "přešlapu" plní internet, by totiž v tamním podání mohly znamenat finanční trest i vězení.

Ruské ministerstvo spravedlnosti nově zařadilo do seznamu extremistických materiálů i plakát s karikaturou Putina. Obrázek člověka s makeupem se totiž Kremlu silně protiví. Dnes na to upozornil deník Novaja gazeta.

Ministerstvo tvrdí, že rozhodnutí o zařazení plakátu s nápisem "Stop homofobii" na seznam extremistických materiálů padlo už loni. Měl ho vyřknout soud ve městě Tver.

Resort vysvětlil, že jde o plakát "s vyobrazením člověka podobajícího se prezidentu V.V. Putinovi, na jehož tváři je makeup. Má namalované rty i řasy, což má být podle záměru autorů na - jak oni sami tvrdí - nestandardní sexuální orientaci prezidenta."

Contra la #homofobia #StopLGTBfobia¿Sabías que la propaganda homófoba de #Putin en #Rusia llama a Europa #GAYROPA? pic.twitter.com/5GfKFNgaDV

— PUTIN for DUMMIES (@PUTINforDUMMIES) 17. května 2016

Ministerstvo se proto rozhodlo za každou cenu šíření tohoto plakátu zastavit. Nejen, že jej přidalo na seznam, ale zablokovalo také internetovou stránku, na niž se karikatura objevila.

Ruský resort nelení a seznam materiálů označených za extremistické poctivě plní. Obsahuje více než 4000 položek a podle zákona hrozí za zhotovení a šíření takových materiálů pokuta do 3000 rublů nebo vězení až na 15 dní.

Témata:  Rusko Vladimír Putin politické karikatury

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy