Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii odstoupil biskup, lidé si na něj stěžovali

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Biskup z města Dax na jihozápadě Francie rezignoval na svůj post a papež František jeho demisi přijal. Hervé Gaschignard (57) čelil stížnostem pro "nevhodné chování a výroky" vůči mládeži.

Biskup rezignoval pod tlakem Vatikánu, na který se přímo věřící obrátili. Nikdo ale nepodal trestní oznámení na policii, uvedla agentura AFP.

Za zneužívání nezletilých byly v minulosti obviněny či odsouzeny stovky kněží v řadě evropských zemí, ale i ve Spojených státech či v Kanadě. Skandály se začaly vyšetřovat za Františkova předchůdce Benedikta XVI.

V roce 2014 Vatikán oznámil, že během deseti let kvůli sexuálnímu zneužívání dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalším 2572 uložil menší tresty.

Současný papež mnohokrát ujistil o svém odhodlání tvrdě zasahovat vůči pachatelům těchto zločinů, které označil za stejnou svatokrádež jako "černé mše" satanistů.

Témata:  Francie Vatikán Papež František

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy