Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo buduje kyberarmádu. Svět je v pozoru

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín – Německá armáda (Bundeswehr) ve středu otevře zcela novou kapitolu. Náš západní soused vytvoří kybernetickou armádu, která má bojovat proti útokům na digitální sítě nebo zbraňové systémy. Někteří se obávají, že by se tato nová jednotka mohla sama zapojit do kybernetických útoků, informuje server The Local.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová oficiálně oznámí vznik nové jednotky v Bonnu ve středu odpoledne. Ministerstvo chce do roku 2021 zaměstnat asi 13.500 vojáků a civilních pracovníků, kteří by měli chránit sítě a zbraňové systémy Bundeswehru. Jednotka musí být také schopna podniknut vlastní útoky na hackery.

Náčelníkem štábu nové kybernetické armády se stane generálporučík Ludwig Leinhos, který je odborníkem v oblasti elektronického boje. Kybernetické útoky jsou v Německu stále větším problémem, Spolkový úřad pro informační bezpečnost (BSI) loni uvedl, že vládní počítačové sítě jsou zasaženy zhruba 20 vysoce specializovanými útoky denně, připomíná německá verze serveru The Local.

I proto začaly německé zpravodajské služby a BSI v roce 2016 pracovat na vytvoření vlastních speciálních kyber týmů, které budou schopny na podobné útoky reagovat. Podle stanice N-TV budou noví kybernetičtí vojáci Bundeswehru rovni jejich kolegům v armádě - v letectvu a námořní pěchotě - a jejich barety budou mít šedou barvu.

Parlamentní ombudsman pro Bundeswehr Hans-Peter Bartels (SPD) však upozornil, že nová kybernetická jednotka by měla být pod parlamentní kontrolou kvůli tomu, že součástí její práce by měly být také její vlastní kybernetické útoky. Deníku Neue Osnabrücker Zeitung  Bartels ve středu řekl, že kybernetická armáda musí požádat o povolení od Spolkového sněmu, než takové útoky zahájí.

„Každý útok naší ústavně zakotvené armády musí mít výslovný mandát od Bundestagu,“ uvádí Bartels s tím, že tato politika platí nejen pro vojenské útoky, ale také virtuální útoky na datové sítě protivníka. Zdůraznil, že kybernetická armáda zoufale potřebuje chránit počítačové a zbraňové systémy Bundeswehru. Kritizoval však skutečnost, že nová jednotka vzniká teprve nyní. „Německo v tomto směru není průkopníkem,“ řekl s tím, že podobné skupiny už pracují v USA nebo Izraeli.

Témata:  Německo Německá armáda Bundeswehr

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy