Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stane se Brazílie útočištěm pro uprchlíky? Přijímá nejvíce migrantů ze států Jižní Ameriky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Brasília – Brazílie navzdory blížícím se Olympijským hrám nepatří k nejstabilnějším zemím. Otřásají jí krize politické i ekonomické a bojuje i proti vlastní prezidentce. Jak ale informoval server International Business Times, i přesto jde mezi zeměmi Latinské Ameriky o lídra v rámci přijímání uprchlíků.

Podle serveru Brazílie v současnosti čelí nejhorší recesi za několik posledních desetiletí. Nezaměstnanost od konce roku 2014 stoupla z 6,5 % na 10,2 %, zatímco prezidentka Dilma Rousseffová čelí obviněním z korupce a hrozí jí i odvolání.

I tak se ale Brazílie snaží přijímat syrské uprchlíky, kteří mají o zemi stále větší zájem. Na tom se podle serveru podílí mimo jiné také fakt, že se Evropská unie snaží omezit počet uprchlíků, které na kontinent pustí. „Za svým plánem přijmout 10 tisíc syrských uprchlíků také zaostávají Spojené státy, které letos přijaly zatím jen 1 285 syrských uprchlíků," připomíná také server.

Brazílie do března uprchlíkům udělila 8 474 speciálních humanitárních víz a 2 250 lidem udělila azyl. V této politice chce Brazílie podle vyjádření ministerstva zahraničí pokračovat až do roku 2017.

Podle odborníků má pro uprchlíky život v Brazílii tu výhodu, že většina lidí zde jsou také uprchlíky. Sami uprchlíci ale uvádí, že život v Brazílii není jednoduchý ani pro samotné Brazilce, natož pak pro čerstvé uprchlíky.

Kritici ale tvrdí, že se Brazílie jen snaží získat politický vliv v zahraničí, a připomínají, že pro zemi s 200 miliony obyvatel jsou tisíce přijatých uprchlíků zanedbatelným číslem.

Témata:  uprchlíci Brazílie Imigranti z Afriky a Blízkého Východu

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy