Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump požaduje nereálné věci? Jeho lidé se k němu otáčí zády

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - 1100 kilometrů dlouhá a 9 metrů vysoká. Takové rozměry má mít zeď, kterou by chtěl nechat postavit americký prezident Donald Trump na hranicích mezi Spojenými státy a Mexikem. Zeď, kvůli které Trump čelí kritice, nyní i z řad vlastních lidí.

Americký ministr pro vnitřní bezpečnost John Kelly tvrdí, že Spojené státy zeď podél celé hranice s Mexikem nevybudují. Domnívá se, že se přání Donalda Trumpa nepovede neplnit.

"Je nepravděpodobné, že postavíme zeď od Atlantiku po Pacifik," řekl před bezpečnostním výborem Senátu. Podle něj si ministerstvo hranici ochrání po svém a namísto zdi zváží fyzické zábrany.

Kelly nepopírá, že se na hranicích nějaké zdi a ploty objeví. Podle něj ale budou pouze v místech, v nichž mají smysl. Ministerstvo proto v současnosti zkoumá nejlepší místa na výstavbu těchto bariér.

Na 1100 kilometrů dlouhé hranici jsou už nyní ploty a zátarasy. Trumpovi ale nestačí a chce po celé délce hranice zbudovat až devět metrů vysokou zeď. Ta má zastavit nelegální migraci a pašování drog a zbraní.

Zeď by tak prakticky vyplnila třetinu délky hranice, která mezi oběma zeměmi měří přibližně 3200 kilometrů. Táhne se ale přes města, hory, pouště i indiánské území, takže ne na všech místech je zbudování zdi reálné.

Kelly pochybnosti o hranici sdělil Senátu den poté, co vypršela lhůta pro předkládání projektů na výstavbu zdi. Zatím ale není známo, jak se k jeho "rebelii" postaví Trump, který je zdí posedlý natolik, že chce snížit o 18 miliard dolarů náklady na zdravotnický výzkum, infrastrukturu a subvence pro komunitní projekty. Ušetřené peníze mají být použity právě k financování zdi.

Podle agentury AP ale mají Trumpovy představy malou naději na úspěch v Kongresu. Demokraté hrozí zablokováním debaty a ani republikáni nejsou nápadu nakloněni.

Velká Trumpova zeď?

Plánovaná zeď na hranicích mezi Spojenými státy a Mexikem, jejíž stavbu požaduje administrativa prezidenta Donalda Trumpa, bude vysoká od 18 do 30 stop (5,5-9,1 metru). Svými rozměry tak bude připomínat Velkou čínskou zeď, která dosahuje výšky až deseti metrů.

Na první pohled se může zdát, že tato obrovská výška je zcela zbytečná. Opak je ale pravdou, protože tyto rozměry mají naplnit vizi amerických úřadů, které požadují, aby byla zeď pro lidi nepřekonatelná. Vyplývá to z požadavků ministerstva pro vnitřní bezpečnost, které zveřejnil Americký úřad pro cla a ochranu hranic (CBP).

Část zdi má být podle televize NBC postavena z betonu, zbytek z jiných materiálů. Další přibližně dva metry zdi mají být zapuštěny do země, což podle kritiků nezabrání drogovým dealerům a převaděčům v pokračování v jejich činnosti. Součástí zdi budou i automatizované brány pro chodce a vozidla.

Trump předpokládá, že stavba vyjde na deset miliard dolarů, chce proto, aby náklady zaplatilo Mexiko, například prostřednictvím nových celních poplatků nebo zdaněním finančních převodů Mexičanů žijících v USA do své vlasti.

Témata:  USA Donald Trump Mexiko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy