Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O čem svět mlčí? Nizozemsko překonalo tabu a varuje Evropu

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Amsterdam - Radikálové z hnutí Islámský stát sice v Sýrii i Iráků postupně ztrácí dobytá území, přesto mají na tamní obyvatelstvo stále velký vliv. Problém jsou ale nejen teroristické útoky na území Evropy i Blízkého východu, ale i takzvaná "mláďata chalífátu", tedy dětští bojovníci.

Téma dětských bojovníků v područí Islámského státu není příliš populární. Ačkoliv může jít o vytrénované zabijáky, jsou to stále jen děti, které mnohdy neměly na výběr a musely se podřídit rozkazům islamistů.

Holandský protiteroristický útvar ale nyní poprvé přiznal obavy z dětských bojovníků. Tvrdí, že děti a mladiství původem, kteří žijí na území pod kontrolou Islámského státu (IS), mohou být zneužiti k teroristickým účelům na území Evropské unie.

Úřad nizozemského Národního koordinátora pro bezpečnost a boj proti terorismu (NCTV) podle serveru DutchNews.nl upozornil, že nejméně 80 holandských dětí žije mezi džihádisty v Sýrii a Iráku. Existuje přitom reálná hrozba, že tyto děti mohou být vycvičeny džihádisty a po svém návratu do Evropy budou představovat teroristickou hrozbu.

Nizozemsko však přiznává, že tyto děti jsou pouze oběťmi radikálních islamistů, na druhou stranu ale mohou být použity ke spáchání teroristických útoků. IS totiž mladistvé už nyní využívá k teroristickým útokům v Sýrii a Iráku. Děti jsou méně podezřelé, snáze pronikají do jiných komunit a jsou méně přísně kontrolovány bezpečnostními složkami.

Do Evropy přijde více radikálů než dosud

NCTV dodává, že s tím, jak jsou radikální bojovníci IS vytlačováni z dříve obsazených území v Sýrii a Iráku, se stále více džihádistických rodin vrací do svých domovských zemí v Evropě. Je proto vysoce pravděpodobné, že se počet těchto navrátilců v nadcházejících měsících zvýší.

"Tyto děti jsou od útlého věku naočkovány extremistickými názory, nemusí jen konvertovat na radikální islám. Od malička jsou vychovávány, že každý, kdo nepřijímá radikální výklad islámu, musí zemřít," uvádí ve zprávě NCTV.

Jak se k tomuto problému postavit ale zatím ví pouze málokdo. Holandsko chce všechny příchozí děti podrobit testům DNA, následný plán ale zatím známý není. Předpokládá se, že budou muset projít procesem deradikalizace, není však jisté, jak bude v tomto případě fungovat. Poměrně složitý proces je totiž uzpůsoben zejména pro dospělé džihádisty.

Co bude dál?

Proti islamistům v současné době bojují desítky různých států, od mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, přes Rusko a Turecko až po arabské země. S přicházející porážkou džihádistů se ale objevují hlasy, které tvrdí, že vyhnat islamisty z jejich bašt nestačí.

Spojenými státy podporovaná koalice se totiž zaměřuje pouze na zničení radikálů, nikoliv na jiné povstalecké skupiny či na podmínky, které je přiživují. Ofenziva s cílem dobýt navíc Mosul probíhá, aniž by ji doplnily politické kroky, které by mohly posílit umírněné sunnitské vůdce proti militantům usilujícím o rozpoutání povstání proti bagdádské vládě.

Někteří odborníci se také obávají, že Spojené státy by mohly obsadit irácká ropná pole, což by vyvolalo nepřátelskou reakci sil napříč politickým spektrem. I pokud by se tak nestalo, přispěje porážka radikálů k destabilizaci regionu a toho se budou snažit využít jiné mocenské skupiny.

Otázkou také zůstává, co je ve skutečnosti považováno za porážku Islámského státu. Nepředpokládá se, že by džihádisté kapitulovali, navíc jejich ideologie je v mnoha lidech zakořeněna a byly v ní vychovávány i děti. Bude tedy muset začít rozsáhlý proces deradikalizace s předem nejasnými výsledky.

Témata:  Islámský stát Nizozemí Irák

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy