Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptem otřásl výbuch, exploze zabila 21 lidí, 50 zranila

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Při explozi v křesťanském kostele na severu Egypta dnes bylo zabito 21 lidí, nejméně 50 dalších bylo zraněno. Nejnovější bilanci násilného incidentu, který se stal o Květné neděli, jíž pro křesťany začíná pašijový týden, zveřejnila egyptská státní televize s odvoláním na údaje ministerstva zdravotnictví. Koncem dubna má přitom do Egypta přijet papež František. K výbuchu se zatím nikdo nepřihlásil a jeho původ není ještě objasněn.

Exploze otřásla kostelem ve městě Tanta asi 100 kilometrů severně od metropole Káhiry v deltě Nilu. Kostel byl plný věřících, kteří se sešli k bohoslužbě. Televize CBC zveřejnila záběry z vnitřku kostela, na nichž se množství lidí kupí kolem očividně bezvládných, zakrvácených těl zakrytých papíry.

Křesťané, většinou příslušníci koptské církve, se podílejí zhruba deseti procenty na 94milionové populaci Egypta. Svou víru mohou praktikovat většinou svobodně a jejich soužití s muslimským většinovým obyvatelstvem je veskrze pokojné. Vyskytují se ovšem i ojedinělé případy napětí, především ve venkovských oblastech.

Opakovaně se ale křesťané stávají terčem islámských extremistů. V prosinci bylo při těžkém pumovém útoku na křesťanskou katedrálu v Káhiře zabito 30 lidí. K útoku se přihlásil Islámský stát (IS).

Témata:  Egypt terorismus teroristické útoky v Egyptě

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy