Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Junckerovi došla trpělivost. Veřejně sjel Orbána

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Brusel – Premiér Viktor Orbán rozjel v Maďarsku kampaň nazvanou „Zastavme Brusel!“. Reakce Bruselu na sebe nenechala dlouho čekat. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker se ve čtvrtek pustil do Orbána i dalších maďarských zákonodárců.

Maďarská vláda rozeslala občanům dotazník s názvem „Zastavme Brusel!“. V rámci celostátní kampaně se jich ptá, jak se má Budapešť vypořádat s politikou Evropské unie, která podle vlády ohrožuje nezávislost země.

„Prostřednictvím přečtením tohoto zaujatého dotazníku bych rád lépe pochopili záměry pana Orbána,“ řekl Juncker podle agentury AFP novinářům v Bruselu. „Tento způsob velmi špatného vyjadřování o Bruselu poté, co byla v Římě podepsána deklarace, vypovídá více o autorovi dotazníku než o stavu EU,“ rýpnul si.

Juncker narážel na setkání, ke kterému došlo na konci minulého měsíce, kdy Orbán a další vedoucí představitele EU přijali a podepsali zvláštní prohlášení u příležitosti 60. výročí podpisu smluv, které se staly základem evropské integrace.

Orbána pravicová vláda již dlouhou vede boj s Bruselem, a to zejména kvůli systém kvót, podle kterého by měly všechny členské státy přijmout migranty, aby odlehčily středomořským členským zemím - konkrétně Itálii a Řecku. Juncker na summitu EU v roce 2015 označil Orbána za „diktátora“, Orbánův mluvčí později řekl, že jde o škádlení mezi oběma muži.

Dotazník s názvem „Zastavme Brusel!“ byl podle prohlášení zveřejněném na stránkách vlády distribuován do maďarských domácností, občané jej mohou vyplnit a vrátit až do 20. května. Dokument podle agentury AFP obsahuje šest otázek zaměřených na to, jak by se Maďarsko mělo postavit k politice EU v oblasti přistěhovalectví, ekonomiky či zvýšení pravomocí Bruselu.

V jedné z otázek jsou například lidé tázáni, „co by Maďarsko mělo dělat“ kvůli „sérii nedávných teroristických útoků v Evropě“. „Brusel chce donutit Maďarsko přijmout nelegální přistěhovalce,“ píše se v textu. Nabízí se dvě možné odpovědi: „Nelegální přistěhovalci by měli být pod dohledem, dokud orgány nerozhodnou o jejich případu“ a „měli bychom umožnit nelegálním přistěhovalcům volně se pohybovat po Maďarsku“.

Juncker také kritizoval maďarské zákonodárce, kteří schválili právní předpisy, které by mohly způsobit uzavření prestižní budapešťské univerzity založené americkým miliardářem a filantropem Georgem Sorosem. „Toto rozhodnutí se mi nelíbí,“ přiznal Juncker s tím, že komisaři EU tuto záležitost příští týden projednají.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy