Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež při zahájení pašijového týdne odsoudil útok v Egyptě

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Řím - Papež František dnešní mší na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu zahájil předvelikonoční svatý týden. V rámci kázání také odsoudil dnešní výbuch v křesťanském kostele v Egyptě.

Na teroristy, výrobce a přepravce zbraní pak apeloval, aby se svou činností skoncovali. Papež poukázal na utrpení ve světě. Jmenovitě na strádání těch, kdo trpí otrockou prací, rodinnými tragediemi, nemocemi, válkami a terorismem.

V reakci na výbuch, který otřásl kostelem na severu Egypta a zabil nejméně 21 lidí jen pár týdnů před Františkovou plánovanou návštěvou Egypta, papež vyjádřil hlubokou soustrast "svému bratru, patriarchovi Tavardosovi II., koptské církvi a celému drahému egyptskému národu". Řekl, že se modlí za mrtvé a zraněné při útoku a prosí boha, aby "změnil srdce těch, kdo šíří teror, násilí a smrt".

Dneškem, který v liturgickém kalendáři figuruje jako Květná neděle, vstupují křesťané do svatého týdne, vrcholu postní doby, po němž následují Velikonoce. Květná neděle připomíná podle tradice Kristův slavný vjezd do Jeruzaléma a také jeho blížící se utrpení, smrt a vzkříšení.

Exploze otřásla kostelem ve městě Tanta asi 100 kilometrů severně od metropole Káhiry v deltě Nilu. Kostel byl plný věřících, kteří se sešli k bohoslužbě. Televize CBC zveřejnila záběry z vnitřku kostela, na nichž se množství lidí kupí kolem očividně bezvládných, zakrvácených těl zakrytých papíry.

Témata:  Papež František Egypt terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.