Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je pod palbou ostrých slov: Je to tyran a rasista

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

Donald Trump se nehodí na prezidenta Spojených států. Tvrdí to mnoho lidí – politici z obou největších amerických stran, ekonomové, experti, přední byznysmeni – ale zdá se, že miliony republikánských voličů v primárkách nenaslouchají, konstatuje úvodník amerického serveru Los Angeles Times. Liberální deník v něm shrnul důvody, proč by podle něj neměl uvedený miliardář usednout v Bílém domě.

Trump neříká vlastně nic

Velká část republikánské základny podle Los Angeles Times podlehla svým pocitům, přičemž se v jejich preferencích střídá zakořeněný hněv, znechucení z kandidátů nominovaných ústředím strany a „nepochopitelná náklonnost k prostě hovořící komiksové postavičce“, která, jak se zdá, často ventiluje jakýkoliv nesmysl, který ji zrovna přijde do hlavy. Bez ohledu na důvody své popularity však pompézní miliardář pokračuje ve svém prakticky nezastavitelném pochodu k nominaci, když minulé úterý zaznamenal vítězství v napříč primárkami na americkém jihu a severovýchodě, připouští úvodník.   

„Realitou zůstává, že Trump nemá vůbec žádnou zkušenost s vládnutím a do styku se státní mašinerií přichází pouze jako prosebník,“ varuje komentář. Poukazuje na magnátovu ostudně mizivou znalost problémů, kterým čelí USA i svět, a jeho temperament, který se pro daný úřad rozhodně nehodí. Miliardář je dle Los Angeles Times rasista, tyran a demagog, který navrhuje zabíjení rodin teroristů a natolik flagrantní porušování mezinárodního práva, že bývalý ředitel CIA předpokládá, že americká armáda by odmítla splnit jeho rozkazy.

Trump se v kampani vysmíval postiženému člověku, žádal obnovení waterboardingu a dalších, mnohem horších forem mučení, plánuje zajistit a deportovat 11 milionů lidí žijících ilegálně v USA a chtěl by až do odvolání vstup zakázat všem muslimům do země, kritizuje liberální deník. Rovněž se mu nelíbí kandidátův záměr změnit americké zákony tak, aby bylo možno trestat média za kritické články či jeho myšlenka postavit podél celé americko-mexické hranice zeď na základně fantaskního přesvědčení, že přiměje mexickou vládu, aby za ni sama zaplatila.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Miliardář též vyhrožuje zahájením obchodní války s dvěma největšími hospodářskými partnery USA, Mexikem a Čínou, když prosazuje protekcionistická opatření, která se američtí představitelé po desetiletí snaží celosvětově odstraňovat, píše Los Angeles Times.

„Často neříká vlastně nic,“ pokračuje v kritice úvodník. Jako příklad uvádí Trumpovo tvrzení, že by nahradil Obamovu zdravotní reformu „něčím větším“ či své publikum ujišťuje, že vítěz, jakým je on sám, někdo, kdo nikdy neváhal světu sdělit, že je bohatý, úspěšný a slavný, tím či oním způsobem dokáže všechno realizovat.

Voliči mají stále čas

Dle Los Angeles Times není jednoduché posoudit, do jaké míry je Trumpovo vystupování pouhým gagem, či je míněno vážně.  Magnát ostatně po svém úterním vítězství volil méně konfrontační tón a hovořil o tom, že bude více diplomatický, připomíná americký server. Odkazuje ale na souběžný Trumpův výrok na adresu mluvčího Sněmovny reprezentantů, republikána Paula Ryana, kterému se nelíbilo, že se miliardář dostatečně nedistancoval od podpory ze strany někdejšího vůdce Ku Klux-Klanu Davida Dukea. „Paul Ryan ho dobře nezná, ale já si jsem jistý, že s ním (s Dukem) budu dobře vycházet. A pokud ne, bude za to muset zaplatit vysokou cenu, OK?“ cituje kandidáta úvodník, přičemž daná slova označuje z diplomatického hlediska k mrtvé rybě zabalené v novinách.

Liberální deník vyjadřuje naději, že se Američané nebudou muset dozvědět, jaký Donald Trump ve skutečnosti dokáže být. Není tomu tak z důvodu, že by se serveru příliš zamlouvali další republikánští kandidáti, s nimiž ostře nesouhlasí v otázkách, jako jsou klimatická změna, ochrana životního prostředí, zdravotní péče a právo na interrupce. „Ve skutečnosti je možné rozeznat, kde Trump v těchto otázkách stojí, přičemž jeho názory jsou mnohem umírněnější než ty jeho hlavních republikánských rivalů,“ konstatuje Los Angeles Times.

Komentář zároveň připomíná, že mnozí z nich se ve snaze zastavit magnátův nástup snížili na Donaldovu úroveň a zaměřili se na osobní, často vulgární urážky, namísto soustředění se na problémy provázející Trumpovu minulost a jeho kampaň. Tito kandidáti jsou přesto dle Los Angeles racionálnější, vzdělanější, čitelnější a předvídavější, což jsou nezbytné, byť ne dostatečné vlastnosti toho, kdo má zasednout v oválné pracovně. Trumpův vznětlivý temperament a autoritářské pojímání prezidentství jsou v poli kandidátů unikátní a zároveň jednoznačně diskvalifikující, míní americký server.      

Trumpova popularita může být jednoduše produktem toxických výparů produkovaných polarizovaným systéme dvou stran a nihilistické taktiky vyhrocené kampaně a přístupu Kongresu, který neustále útočí na Obamovu administrativu a opakovaně vyhrožuje neschválením federálního rozpočtu, což přesvědčilo americkou veřejnost, ať již cíleně, či v důsledku, že její vláda je nenapravitelně špatná a prohnilá, spekuluje Los Angeles Times.

„Trump ale není odpovědí – je pouhým cynickým manipulátorem hrajícím na skutečnou frustraci voličů unavených z vlády, která se potýká s velkými, obtížnými problémy a činí nezvládnutelnými,“ deklaruje úvodník. Závěrem vyzývá americké voliče, že mají stále čas vybrat si prezidenta, který splňuje větší standardy než právě Trump.  

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.