Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nespravedlivé rozdělování žadatelů o azyl? Většina jich končí v chudých regionech Británie, politici se zlobí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn - Podle dat britského ministerstva vnitra, o nichž dnes informoval list The Guardian, žije 57 procent žadatelů o azyl v té nejchudší třetině země, přičemž ta nejbohatší skýtá útočiště pouhým deseti procentům z nich.

Britští poslanci označili současný systém rozdělování žadatelů o azyl v rámci země za "otřesný", "příšerně navržený" a za "hluboce nespravedlivý binec". Žadatelé totiž nejčastěji končí v chudých oblastech severní Anglie, Walesu, ale i skotského Glasgowa, kde převládají voliči Labouristické strany.

Poslankyně Yvette Cooperová vidí jádro problému v tom, že konzervativci v roce 2012 zakázky na ubytování žadatelů o azyl přenechali soukromým firmám a zároveň na ně vyčlenili méně peněz. Soukromé firmy tak logicky hledaly levné ubytování v chudých částech země.

V roce 2016 požádalo o azyl v Británii 38.517 osob, respektive tři procenta v rámci celé Evropy. Nejčastěji pocházejí z Íránu, Afghánistánu a Pákistánu.

Žadatelé o azyl sice mají nárok na bezplatnou zdravotní péči a jejich děti chodí do místních škol, měsíční přídavek na osobu ale činí jen 37 liber týdně (1150 Kč) a žadatelé nemohou do udělení azylu pracovat ani pobírat podporu v nezaměstnanosti.

Na tyto výdaje ale samosprávy finance od vlády nedostávají. Celkem 174 místních samospráv, což je 45 procent z celku, vůbec žádné žadatele o azyl nepřijímá.

Témata:  Velká Británie přistěhovalectví uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy