Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael uzavřel přechod Taba do Egypta, obává se dalších teroristických útoků

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelcům dnes začíná týdenní svátek pesach, kdy se s oblibou přesouvají na egyptský Sinajský poloostrov. Izrael proto dnes uzavřel hraniční přechod Taba, podle úřadů tam hrozí další teroristický útok.

Přechod Taba do Egypta bude pro Izraelce uzavřen nejméně do 18. dubna, kdy pesach skončí. Jeho další provoz bude záviset na bezpečnostní situaci.

Krátce po ohlášení uzavírky Taby dopadla na vesnici v Izraeli v blízkosti Pásma Gazy raketa vypálená ze Sinaje. Zasáhla skleník a nikoho nezranila.

Izraelský protiteroristický úřad už v neděli vyzval Izraelce, aby se tentokrát o pesachu výletů na Sinaj vzdali. Na Sinajském poloostrově působí odnož radikální organizace Islámský stát (IS), která se k nedělním útokům v Egyptě přihlásila.

Letos si dovolenou na Sinajském poloostrově dopřálo 17.000 Izraelců. Podle televize Channel 2 se tam o letošním pesachu chystaly další tisíce lidí.

Počínaje dnešní půlnocí Izrael uzavře na týden také přechody z obou palestinských území Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy. Výjimky budou povoleny pro humanitární případy a křesťanské věřící.

Velitel kontrarozvědky Nadav Argaman v březnu řekl, že "zavedené" teroristické skupiny jako je palestinský Hamas se budou snažit o pesachu zaútočit.

Témata:  Izrael Egypt teroristické útoky v Egyptě

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy