Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce policistů daly poslední sbohem strážníkovi ubodaném při londýnském útoku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Londýn – S policistou, kterého 22. března ubodal před budovou britského parlamentu islamista, se přišly rozloučit tisícovky jeho kolegů. Po celé zemi drželi policisté dvě minuty ticha na počest 48letého manžela a otce dítěte, jenž zemřel ve službě.

Dvaapadesátiletý atentátník Khalid Masood v březnu najel autem do lidí u Westminsterského mostu. U budovy parlamentu pak způsobil nožem smrtelná zranění policistovi. Policie poté útočníka zabila.

Strážmistr Keith Palmer je jednou z pěti obětí, které má terorista na svědomí. Naposledy rozloučit se s ním přišlo tisícovek policistů z celé Británie podle agentury AP lemovalo londýnské ulice, jimiž procházel pohřební průvod.

Policejní šéf Neil Sawyer ve své smuteční řeči prohlásil, že na Palmera je hrdý celý policejní sbor. „Jako policisté chodíme každý den do práce s vědomím, že můžeme být vybídnuti k vystavení vlastního života nebezpečí," řekl Sawyer.

Police officers line the streets of London as the funeral cortege of murdered PC Keith Palmer passes by https://t.co/M8kszRgyDg pic.twitter.com/9bCiq7udEr

— BBC News (UK) (@BBCNews) 10. dubna 2017

„A množí tak činí. A ve středu 22. března 2017 přesně to učinil strážmistr Keith Palmer, aby chránil životy a ochránil parlament - a nezaváhal - stál pevně a přinesl poslední oběť při plnění povinností. Pro nás všechny je hrdina," dodal Sawyer.

Palmerova rakev ležela přes noc v kapli parlamentu poté, co k tomu dala zvláštní povolení královna Alžběta II.

Témata:  policie Velká Británie teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy