Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová promluvila o minimalizaci příčin migrace. Jedna věc prý může pomoci

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) dnes mluvil o tom, jak minimalizovat příčiny migrace. Nejlepší cestou je podle ní dobrý hospodářský vývoj ve všech částech světa. Do Německa v letech 2015 a 2015 dorazilo téměř 1,2 milionu uprchlíků, letos jich zatím přichází výrazně méně – měsíčně je to asi 14.500 migrantů.

Merkelová o tom mluvila dnes večer v Berlíně po jednání se šéfy mezinárodních finančních institucí. „Všichni jsme přesvědčeni o tom, že dobrý hospodářský vývoj ve všech částech světa může nejlépe minimalizovat příčiny uprchlictví a migrace, a proto musíme právě na tom pracovat," uvedla Merkelová.

V lednu do spolkové republiky přišlo 14.476 žadatelů o azyl, v únoru 14.289 a v březnu 14.976. Nejčastěji jde podle dnešní tiskové zprávy ministerstva vnitra o běžence ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu a Eritreje.

O migraci dnes mluvili také vrcholní představitelé Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), Mezinárodního měnového fondu (MMF), Světové banky (SB), Světové obchodní organizace (WTO) a Mezinárodní organizace práce (ILO), s nimiž Merkelová v německé metropoli jednala.

Šéfka MMF Christine Lagardeová zase ocenila, že se Německo jako předsednická země G20 zaměřuje na pomoc rozvoji afrických zemí. Uvedla také, že výhled pro světovou ekonomiku na letošní a příští rok je podle MMF ve srovnání s rokem 2016 pozitivnější.

Šéf OECD Ángel Gurría uvedl, že migrace je na vrcholu seznamu obav, které obyvatelé členských zemí organizace mají. Prioritou číslo jedna by podle něj nyní měla být integrace přistěhovalců – a v té je Německo úspěšné, myslí si.

Témata:  Německo Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy