Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tureckem otřásl další výbuch, napětí před referendem stoupá

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Ve městě Diyarbakir na jihovýchodě Turecka dnes došlo k ničivé explozi, při které utrpěli zranění nejméně čtyři lidé. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Exploze u velitelství turecké policie byla natolik silná, že byla slyšet po celém městě. Incident se odehrál pouhých pět dnů před referendem o posílení pravomocí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Útoky na turecké ozbrojené složky jsou zpravidla dílem Strany kurdských pracujících (PKK). Ta vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán od roku 1984 a dosud si její střety s tureckými bezpečnostními složkami vyžádaly na 40.000 obětí. Po dvouletém příměří boje znovu propukly předloni v létě.

MZV ČR upozorňuje, že v souvislosti s blížícím se konáním referenda jsou v rámci kampaní politických stran na území Turecka očekávány veřejné akce - shromáždění, výměny názorů ap. MZV připomíná všem českým občanů, kteří se na území Turecka zdržují nebo se budou zdržovat, aby nadále dbali zvýšené opatrnosti a vyhýbali se místům, kde dochází ke koncentraci většího počtu osob (ať už v uzavřených nebo otevřených lokalitách).

Nouzová linka Velvyslanectví ČR v Ankaře: 0090 532 375 13 87

Konzul Velvyslanectví ČR v Ankaře: 0090 532 244 45 26

Nouzová linka Generálního konzulátu ČR v Istanbulu: 0090 533 257 38 80

Konzul GK Istanbul: 0090 542 513 04 77

Témata:  Turecko PKK teroristické útoky v Turecku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy