Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nazarbajev chce sebrat občanství Kazachům, kteří bojují po boku teroristů

Kazachstán
Kazachstán
Foto: Pixabay

Astana - Prezident Nursultan Nazarbajev chce odebírat státní občanství těm Kazachům, kteří se podíleli na extremistické a teroristické činnosti.

"Pokud člověk odjede do zahraničí, aby se stal členem extremistické organizace, nebude mu podle kazašského zákona umožněno vrátit se domů a automaticky ztratí kazašské občanství," řekl Nazarbajev v ruské televizní stanici Mir.

V teroristických uskupeních podle něj působí v zahraničí až 600 bojovníků z Kazachstánu. Země se dle prezidenta snažila s navrátilci z teroristických organizací vést dialog, takové opatření však nebylo efektivní. Nazarbajev byl prý proto nucen učinit přísnější kroky.

Zbavit člověka státního občanství podle kazašské ústavy může jen soud. Novela by odnětí občanství zavedla jako formu trestu za teroristickou činnost.

Témata:  Kazachstán Nursultan Nazarbajev terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy