Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Somálské složky obklíčily piráty, kteří unesli posádku lodi

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: U.S. NAVY

Mogadišo - Piráti 3. dubna unesli indickou obchodní loď u jemenského ostrova Sokotra a odpluli s ní směrem k somálským břehům. Tam je dnes obklíčily somálské bezpečnostní složky. Deset pirátů se již vzdalo, zbývající tři stále drží část 11členné posádky.

Když se piráti v pondělí dozvěděli, že s k nim blíží bezpečnostní složky, uprchli s devíti členy posádky. Unesenou loď a zbývající dva členy posádky somálská bezpečnost osvobodila.

Piráti za propuštění rukojmích požadují osvobození svých druhů uvězněných v Indii. Somálská bezpečnost podle starosty města Galkayo Hirsiho Yusufa Barreho obklíčila deset pirátů a přinutila je se vzdát. Zbývajícím třem, kteří drží devět členů posádky, brání v přístupu k potravinám a vodě.

V posledních týdnech piráti po pěti letech relativního klidu své útoky znásobili. V sobotu v Adenském zálivu unesli nákladní plavidlo plující pod vlajkou Tuvalu. Posádku i loď v neděli osvobodily síly čínského a indického vojenského námořnictva. Minulý měsíc zločinci unesli ropný tanker, ale po boji s pobřežní stráží v Puntlandu se ho vzdali.

Somálští piráti byli nejaktivnější v roce 2011, kdy zaútočili 237krát a vzali stovky lidí jako rukojmí. Jejich akce stály světovou ekonomiku kolem sedmi miliard dolarů (176 miliard Kč) a vynesly jim asi 160 milionů dolarů na výkupném, odhadl Mezinárodní námořní úřad (IMB).

Témata:  Piráti Somálsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy