Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Florida zvažuje zavedení daně na Trumpovu rezidenci

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Palm Beach (USA) - Zastupitelé floridského Palm Beach chtějí zvláštní daň na luxusní rezidenci amerického prezidenta Donalda Trumpa Mar-a-Lago. Pomocí ní chtějí získat peníze na zajištění bezpečnosti hlavy státu.

Dnes o tom informovala televize Fox News. Palm Beach se dlouhodobě snaží přinutit vládu, aby náklady na Trumpovu ochranu proplatila, federální úřady to ale odmítají.

Trump v letovisku tráví většinu víkendů. Okres Palm Beach, v jehož katastru Mar-a-Lago leží, tvrdí, že každý den prezidentova pobytu stojí místní kasu 60.000 dolarů (1,5 milionu korun) a že od Trumpovy lednové inaugurace už musel mimořádně vynaložit takřka dva miliony dolarů (50 milionů korun). Místní šerif Ric Bradshaw navíc očekává, že účet pro okres za nedávnou Trumpovu schůzku s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem bude činit dalších 250.000 dolarů.

Veškeré snahy zastupitelů o uhrazení bezpečnostních výdajů z federálního rozpočtu jsou dosud neúspěšné, proto padl návrh prohlásit Mar-a-Lago za zvláštní daňový okrsek. V současné době Mar-a-Lago funguje jako klub, takže se na sídlo vztahují nižší daně než na hotely. Televize Fox News navíc poznamenala, že rezidence využívá daňové prázdniny výměnou za to, že se Trump po pořízení sídla v roce 1985 vzdal plánů na další rozvoj místa.

Klub má 500 členů, kteří ročně za členství platí 14.000 dolarů (350.000 korun), vstupní poplatek pak činí 200.000 dolarů (pět milionů korun). Magazín Forbes odhaduje, že cena klubu je v současné době 150 milionů dolarů (3,8 miliardy korun).

Témata:  Donald Trump Florida USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy